Ansökningsförfarandet till våra skolor och skolformer ser olika ut. Det beror på att vi finns i olika kommuner som hanterar ansökan till skola på lite olika sätt. Det råder också olika bestämmelser för hanteringen i de olika skolformerna. Det finns också särskilda bestämmelser i skollagen kring ansökningsförfarandet till resursskolan.
> Resursgrundskola (Lunaskolan Bromma, Lunaskolan Södra, Svedenskolan Bergshamra)
> Anpassad grundskola (Lunaskolan Bromma, Svedenskolan Bergshamra)
> Resursgymnasium (Lunagymnasiet, Häggviks Gymnasium)
> Anpassad gymnasieskola (Häggviks Gymnasium, Svedenskolan Bergshamra)
> Ansökan till Balderskolan och förskola i Norrtälje
En resursskola är en skola som begränsar sitt mottagande till elever i behov av särskilt stöd. Elever i resursskolan följer samma läroplan som den ordinarie skolan men har i regel små undervisningsgrupper och hög vuxennärvaro samt anpassade lärmiljöer. För att tillhöra resursskolans elevgrupp ska elevens stödbehov vara av så omfattande karaktär att hen inte kan tillgodogöra sig undervisningen i en ordinarie skolmiljö.
Vi erbjuder resursskolor i följande skolformer:
grundskola, anpassad grundskola,
gymnasieskola och anpassad gymnasieskola
En anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola är en skola för elever som har en intellektuell funktionsnedsättning, IF. Elever i den anpassade skolan kan läsa ämnen eller ämnesområden. Undervisningen anpassas efter varje elevs förutsättningar och behov och ska ge eleverna goda förutsättningar för att kunna delta aktivt i samhället, bidra till personlig utveckling och social gemenskap.
Anpassad skola benämndes tidigare särskola.
Vår resursgrundskola vänder sig till elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning med omfattande och varaktigt stödbehov. För att kunna bli mottagen i vår resursgrundskola ska eleven ha en diagnos inom autismspektrum.
Ansökningsperioden för skolstart till läsåret 2025/2026 är öppen under perioden:
2 september till 29 november 2024
Inför läsåret 2025/2026 kan ni söka till:
Svedenskolan Bergshamra, årskurs 1-6
Lunaskolan Bromma, årskurs 2-8
Lunaskolan Södra, årskurs 4-8
ANSÖKNINGSPERIODEN ÄR NU STÄNGD
Har ni gjort en ansökan under perioden 2 sep – 29 nov, går det bra att inkomma med kompletterande handlingar.
Ansökan görs genom följande steg:
Att ta del av innan ni ansöker
Tillhör ditt barn resursskolans elevgrupp?
Utvecklingspedagogiks resursskolor är för elever som har en fastställd diagnos inom autism. Elevens stödbehov ska vara av så omfattande karaktär att eleven inte kan tillgodogöra sig undervisning i en ordinarie skolmiljö.
Eleven ska även ha ett aktuellt beslut om åtgärdsprogram.
Elever kan ha fler tilläggsdiagnoser, men våra resursskolor är främst inriktade för att möta elever med stödbehov inom autism.
Klasstorlekarna vid våra resursskolor är i huvudsak 6-10 elever. Elever som antas till våra verksamheter ska kunna delta i undervisning i grupper om den storleken.
För att ansökan ska vara komplett måste ni inkomma med följande dokument:
Till ansökan kan ni även bifoga:
Gör din ansökan
ansokan@up.se i PDF-format, alternativt skicka per post till:
Utvecklingspedagogik Sverige ABAnsökan resursskolaBox 418191 24 Sollentuna
Vid mejl ange i ämnesraden vilken skola/skolor samt vilken årskurs ni ansöker till.
Om ni efter förra årets antagning gav samtycke till att Utvecklingspedagogik fick behålla era insända dokument, vänligen inkom endast med:
Har ditt barn skyddade personuppgifter kan ni inte ansöka digitalt utan får mejla till ansokan@up.se för mer information.
Vad händer sen
För eventuella frågor, ta gärna del av våra Frågor och Svar alternativt kontakta oss på ansokan@up.se
Kommande ansökningsperioder öppnar när skolorna har möjlighet att ta emot nya elever.
Frågor och svar
Vi får många frågor från intresserade föräldrar om ansökan och skolplacering hos oss. Via länken kommer du till vår sida om Frågor och Svar där kan du hitta svar på de vanligaste frågorna.
Ni kan också kontakta oss via mejl ansokan@up.se eller kontakta respektive skola.
Vi erbjuder Öppet Hus alternativt informationsträff på samtliga skolor, datum för dessa annonseras ut på vår hemsida och i våra sociala kanaler.
Vi erbjuder resursgrundskola vid följande skolor:
> Svedenskolan Bergshamra
> Lunaskolan Bromma
> Lunaskolan Södra
Vår anpassade grundskola vänder sig till elever med intellektuell funktionsnedsättning och en diagnos inom autism. För att kunna bli mottagen i vår anpassade grundskola ska eleven ha en intellektuell funktionsnedsättning en diagnos inom autism och ett mottagande i den anpassade grundskolan.
Det går nu att ansöka till Svedenskolan Bergshamra, årskurs F-3.
Ansökningsperioden för årskurs 4-9, skolstart till läsåret 2025/2026 är nu stängd. Har ni gjort en ansökan under perioden 2 sep – 29 nov, går det bra att inkomma med kompletterande handlingar.
Ansökningsperiod för årskurs F-3, skolstart till läsåret 2025/2026 är öppen under perioden:
16 december 2024 till 19 januari 2025
Det går att söka till Svedenskolan Bergshamra, årskurs Förskoleklass till årskurs 3
Utvecklingspedagogik erbjuder anpassade skolor som också är resursskolor. Den anpassade grundskolan vänder sig till elever som har en intellektuell funktionsnedsättning och en diagnos inom autism.
Anpassad grundskola benämndes tidigare särskola.
Eleven kan ha fler tilläggsdiagnoser, men våra skolor är främst inriktade för att möta elever med stödbehov inom intellektuell funktionsnedsättning och autism.
Klasstorlekarna vid våra anpassade grundskolor är i huvudsak 5-10 elever. Elever som antas till våra verksamheter ska kunna delta i undervisning i grupper om den storleken.
Vid mejl ange i ämnesraden att ni söker till Svedenskolan Bergshamra samt vilken årskurs ni ansöker till.
Vi erbjuder anpassad grundskola (resursskola) vid följande skolor:
Våra resursgymnasium vänder sig till elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning med omfattande och varaktigt stödbehov.
Ansökan görs genom följande steg (klicka på Läs mer):
Att ta del av innan ni ansöker till resursgymnasium
Utvecklingspedagogiks resursskolor är för elever som har en fastställd neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Elevens stödbehov ska vara av så omfattande karaktär att eleven inte kan tillgodogöra sig undervisning i en ordinarie skolmiljö.
Eleven ska ha ett aktuellt beslut om åtgärdsprogram.
Eleven kan ha fler tilläggsdiagnoser, men våra resursskolor är främst inriktade för att möta elever med stödbehov inom autism.
Klasstorlekarna vid våra resursskolor är i huvudsak 8-10 elever. Elever som antas till våra verksamheter ska kunna delta i undervisning i grupper om den storleken.
Nuvarande skola ska (senast den 7 mars) ladda upp en av följande blanketter i Indra (Gymnasieantagningen):
Alternativt
Gå till Gymnasieantagningen (Indra) för att göra ansökan.
Om du bor utanför Stockholmsregionen kontakta Gymnasieantagningen för hjälp att få in din ansökan. Mail: gymnasieantagningen@storsthlm.se
Du får en bekräftelse från Gymnasieantagningen att du sökt.
Högskoleförberedande Nationellt program (SAM, EST, NA)
Vi bedömer alla ansökning utifrån bifogade blanketter (Särskilt behovsunderlag för ansökan till utbildningar med specialpedagogisk verksamhet) om eleven tillhör vår målgrupp.
Beskrivning för avlämnande skola
Följ länken för att komma till manualen för hur blanketten ska fyllas i.
Följ länken för att komma till blanketten:
Saknas blanketter kontaktas vårdnadshavare på de uppgifter som lämnats i Indra.
Tillhör eleven vår målgrupp konkurrerar man sedan om platser med hjälp av betyg. För att vara behörig till våra nationella program krävs 12 betyg varav minst E i Matematik, Svenska och Engelska.
För Samhällsvetenskapsprogrammet krävs även minst E i Samhällskunskap, Historia, Geografi och Religion.
För Naturvetenskapsprogrammet krävs även minst E i Kemi, Biologi och Fysik.
Om du söker till Lunagymnasiets Estetiska program – Bild och formgivning så kommer du att få göra arbetsprover. Du kommer att få information om arbetsproverna skickad till dig med mejl när ansökan är stängd.
Introduktionsprogrammet
Här konkurrerar eleverna inte på betyg utan en sammantagen bedömning av stödbehovet. Se frågor och svar om mottagande i resursskola.
Våra antagningsteam kan vid behov göra intervjuer med er vårdnadshavare samt med nuvarande skola för att få en fördjupad bild av elevens stödbehov.
Eleven får besked om skolplacering via Gymnasieantagningen.
Beskrivning för avlämnade skola
Följ länken för att komma till blankett:
För mer information om viktiga datum besök Gymnasieantagningen – Viktiga datum
Frågor och Svar
Vi får många frågor från intresserade elever och föräldrar om ansökan och skolplacering hos oss. Via länken kommer du till vår sida om Frågor och Svar där kan du hitta svar på de vanligaste frågorna.
Ni kan också kontakta respektive skola.
Vi erbjuder Öppet Hus alternativt Informationsträff på samtliga skolor, datum för dessa annonseras ut på skolornas sidor på vår hemsida och i våra sociala kanaler.
Vi erbjuder resursgymnasium vid följande skolor:
> Lunagymnasiet
> Häggviks Gymnasium
För elever som går sitt sista år i anpassad grundskola och är intresserade av att söka till våra skolor behövs en intresseanmälan om Prova på göras.
Prova på är en möjlighet att komma och vara med i skolan för att få mer information inför gymnasievalet. Upplägget för Prova på anpassas efter individuella behov.
Intresseanmälan om Prova på görs genom följande steg (klicka på Läs mer):
Att ta del av innan intresseanmälan och Prova på
Tillhör eleven målgruppen?
Utvecklingspedagogiks gymnasieskolor är för elever som har ett omfattande stödbehov och inte kan tillgodogöra sig undervisning i en ordinarie skolmiljö.
Den anpassade gymnasieskolan vänder sig till elever som har en intellektuell funktionsnedsättning och har ett mottagande i den anpassade skolan.
Anpassad gymnasieskola benämndes tidigare särskola eller särgymnasium.
Prova på genomförs inför gymnasieansökan som görs via gymnasieantagningen.
Prova på-perioder:
Höstterminen 2024, vecka 45 – 50
Vårterminen 2025, vecka 3 – 15
Ni gör intresseanmälan via länken nedan.
> Intresseanmälan om Prova på till Anpassad gymnasieskola
Fyll i formuläret.
När allt är ifyllt klicka på Skicka.
När ni skickat in er intresseanmälan om Prova på ber vi er inkomma med följande dokument:
Skicka in dokument till:
ansokan.gymnasiet@up.se i PDF-format,
Vid mejl ange i ämnesraden vilken skola/skolor samt vilket program ni är intresserade av.
alternativt skicka per post till:
Häggviks Gymnasium Prova påBox 762 191 27 Sollentuna
Vi hanterar alla inkomna dokument centralt, ni behöver alltså enbart skicka in dokumenten en gång även om ni söker till flera av våra skolor.
Om eleven inte börjar på någon av UP’s skolor makuleras all information.
Har eleven skyddade personuppgifter kan ni inte göra er intresseanmälan digitalt utan får mejla till ansokan.gymnasiet@up.se för mer information.
Vi skickar alltid ut en bekräftelse på att er intresseanmälan om Prova på har inkommit och registrerats. Bekräftelsen kommer till den mejladress som ni angett i intresseanmälan. Om ni inte mottagit mejl med en bekräftelse från oss inom tre veckor från att ni skickade in intresseanmälan, ber vi er att kontakta oss på mejl ansokan.gymnasiet@up.se
Om er intresseanmälan är ofullständig kommer vi att kontakta er för möjlighet till komplettering.
För de elever där det blir aktuellt med Prova på tar vi en kontakt, till den mail ni angett i intresseanmälan.
Prova på perioden kan vara olika lång. Vanligast är mellan 2 – 5 dagar, men det kan också innebära ett kortare besök eller i vissa fall att vi från skolan kommer och träffar eleven i dennes nuvarande skola.
Om vi inte har möjlighet att erbjuda Prova på för alla som inkommit med en intresseanmälan görs ett urval.
Urval
Om det inte finns plats för alla sökande till en utbildning gäller följande urvalskriterier vid antagning till anpassade gymnasieskolans nationella program;
*Följande kriterier tas det hänsyn till vid bedömning av vem som har störst behov av utbildningen;
För elever som söker plats på anpassade gymnasieskolans individuella program gäller urval/mottagande utifrån individuella överenskommelser med varje elevs hemkommun.
Ansökan till anpassad gymnasieskola görs sedan via Gymnasieantagningen.
Ansökan till Gymnasieantagningen
Följ stegen nedan för att göra din ansökan via Gymnasieantagningen:
2. När ni har gjort en ansökan får ni en bekräftelse på mail att de har tagit emot ansökan
3. Ansökan är nu registrerad.
Vi ses också på den Anpassade Gymnasiemässan!
Vi erbjuder anpassad gymnasieskola vid följande skolor:
Våra gymnasieskolor kan ibland ha möjlighet att erbjuda skolplacering under pågående läsår.
En intresseanmälan till våra gymnasieskolor kan göras under hela året. Vi behandlar dem löpande. När vi har lediga platser tar vi vidare kontakt med er.
Intresseanmälan till dessa platser görs genom att följa stegen nedan (klicka på Läs mer):
Att ta del av innan ni gör er intresseanmälan
Anpassad gymnasieskola är för elever som har en intellektuell funktionsnedsättning och ett mottagande i den anpassade skolan.
Resursgymnasium är för elever som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, med ett omfattande och varaktigt stödbehov.
Gör din intresseanmälan
Du gör din intresseanmälan via länken nedan > Intresseanmälan till gymnasieskolan
Fyll i formuläret
När alla uppgifter är ifyllda, klicka på Skicka
För anpassad gymnasieskola
Eventuellt kan vi även behöva:
För resursgymnasium
Ni kan med fördel skicka in ovan nämnda dokument redan nu, alternativt skicka in dem om vi tar kontakt med er.
Skicka in dokumenten till:
Utvecklingspedagogik Sverige AB
Intresseanmälan Gymnasiet Box 418
191 24 Sollentuna
För eventuella frågor, ta gärna del av våra Frågor och Svar.
Vi får många frågor från intresserade föräldrar och elever om ansökan och skolplacering hos oss. Via länken kommer du till vår sida om Frågor och Svar där kan du hitta svar på de vanligaste frågorna.
Vi erbjuder gymnasium vid följande skolor:
> Häggviks Gymnasium: Anpassad gymnasieskola och Resursgymnasium
> Lunagymnasiet: Resursgymnasium
> Svedenskolan Bergshamra: Anpassad gymnasieskola
Vår förskola vänder sig till barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och/eller intellektuell funktionsnedsättning.
Vår förskola finns på Balderskolan i Norrtälje. En intresseanmälan till vår förskola kan göras under hela året, vi behandlar intresseansökningarna löpande. När vi har lediga platser tar vi vidare kontakt med er.
Ni gör er intresseanmälan genom att maila till ansokan@up.se
Vår anpassade grundskola vänder sig till elever med intellektuell funktionsnedsättning. För att kunna bli mottagen i vår anpassade grundskola ska eleven ha en intellektuell funktionsnedsättning och ett mottagande i den anpassade grundskolan.
Den anpassade grundskolan vänder sig till elever som har en intellektuell funktionsnedsättning.
Utredning som styrker intellektuell funktionsnedsättning (IF)Aktuell utredning av elevens behov av särskilt stöd (även ibland kallad pedagogisk utredning), utredning ska ej vara äldre än 1 årBeslut om mottagande till anpassad skola
Övriga dokument/utredningar som kan förtydliga elevens stödbehovÖvrig information som kan ha betydelse för ansökan, exempelvis beskrivning av elevens skolsituation, om det inte framgår av bifogade dokument
Gör din intresseanmälan – kommer inom kort
En intresseanmälan till vår anpassade grundskola kan göras under hela året, vi behandlar intresseansökningarna löpande. När vi har lediga platser tar vi vidare kontakt med er.
Ni gör er intresseanmälan till vår Anpassade Grundskola på Balderskolan genom att klicka på länken nedan.
Fyll i intresseanmälan När allt är ifyllt klicka på Skicka
Skicka in dokument (se ovan) till:
Utvecklingspedagogik Sverige ABAnsökan Balderskolan Box 418191 24 Sollentuna
Vid mejl ange i ämnesraden vilken årskurs ni ansöker till.
Om ni efter förra årets antagning gav samtycke till att Utvecklingspedagogik fick behålla era insända dokument, vänligen inkom endast med
Du gör din ansökan genom att följa länken nedan
Fyll i ansökningsformuläret
När allt är ifyllt klicka på Skicka
Skicka in dokumenten (se ovan) till:
Vid mejl ange Ansökan till Resursskola samt vilken årskurs ni ansöker till.
Har ditt barn skyddade personuppgifter kan ni inte ansöka digitalt utan får mejla till ansokan.balderskolan@up.se för mer information.
Ansökningar som inkommer efter att ansökningsperioden har avslutas behandlas enbart i mån av plats.
Ni kan också kontakta oss via mejl ansokan@up.se eller kontakta Balderskolan.
Via mail: balderskolan@up.se
Via telefon: 010-140 12 60
Vi erbjuder Öppet Hus på samtliga skolor, datum för dessa annonseras ut på vår hemsida och i våra sociala kanaler.
Vår anpassade gymnasieskola vänder sig till elever med intellektuell funktionsnedsättning. För att kunna bli mottagen i vår anpassade grundskola ska eleven ha en intellektuell funktionsnedsättning och ett mottagande i den anpassade skolan.
En intresseanmälan till vår Anpassade Gymnasieskola på Balderskolan kan göras under hela året, vi behandlar intresseansökningarna löpande. När vi har lediga platser tar vi vidare kontakt med er.
Ni gör er intresseanmälan till vår Anpassade Gymnasieskola på Balderskolan genom att klicka på länken nedan.
Vid mejl ange i ämnesraden Anpassad Gymnasieskola.
Har ditt barn skyddade personuppgifter kan ni inte ansöka digitalt utan får mejla till ansokan@up.se
Ansökan görs sedan via gymnasieantagningen.
Fäll ut någon av de nedanstående rutorna för att se var vi finns och få kontaktuppgifter till verksamheten. Klicka på och interagera med kartan för att se de olika verksamheternas positioner.
6 verksamheter
Balderskolan & förskola
Lommarvägen 43
761 52 Norrtälje
E-post: balderskolan@up.se
Telefon: 010-140 12 60
Häggviks Gymnasium
Häggviksvägen 4
191 50 Sollentuna
E-post: haggviksgymnasium@up.se
Telefon: 010-140 12 10
Lunagymnasiet
Kottlavägen 116C
181 41 Lidingö
E-post: lunagymnasiet@up.se
Telefon: 010-140 12 50
Lunaskolan Bromma
Johannesfredsvägen 43
168 68 Bromma
E-post: lunaskolanbromma@up.se
Telefon: 010-140 12 20
Lunaskolan Södra
Karlsövägen 9
121 55 Johanneshov
E-post: lunaskolansodra@up.se
Telefon: 010-140 12 40 (Kl. 8.00-14.00)
Svedenskolan Bergshamra
Hjortstigen 3
170 71 Solna
E-post: svedenskolanbergshamra@up.se
Telefon: 010-140 12 30 (främst e.m. mån-tors)