Vi erbjuder olika verksamhetsformer för skola och omsorg. Här kan du läsa om vilka. Klicka på länkarna nedan för att gå direkt till en verksamhetsform:
SKOLA
> Förskola> Anpassad grundskola> Anpassad gymnasieskola
> Resursgrundskola> Resursgymnasium> Fritidshem
OMSORG
> Korttidstillsyn (KTT)> Daglig verksamhet> Ungdomsboende
Vår förskola är särskilt anpassad för barn i behov av särskilt engagemang och vi arbetar aktivt med att hitta balansen mellan anpassning och utmaning för att utveckla barnens styrkor och för att lägga grunden till fortsatt lärande. Vi arbetar aktivt för att upprätthålla en tydlig struktur och tar ansvar för att skapa trygga, lugna och inspirerande lärmiljöer. Vi har små barngrupper med hög vuxennärvaro. Vi arbetar med olika metoder för att kommunicera, exv. genom bilder, teckenstöd, ljudtecken och musikterapi. Undervisningen följer den nationella läroplanen för förskolan, Lpfö18.
”Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på barnen och deras behov, där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.” (Skolverket)
Vi erbjuder förskola vid:
> Balderskola
Vår anpassade grundskola är särskilt anpassad för elever som har en intellektuell funktionsnedsättning. Vi arbetar aktivt för att upprätthålla en tydlig struktur och tar ansvar för att skapa trygga, lugna och inspirerande lärmiljöer. Vi arbetar aktivt med att hitta balansen mellan anpassning och utmaning för att utveckla elevernas styrkor och skapa bästa förutsättningar för lärande. Vi har små undervisningsgrupper med hög vuxennärvaro. Undervisningen följer den nationella läroplanen för den anpassade grundskolan, Lgra22.
Vid några av våra skolenheter är vår anpassade grundskola också en resursskola och där har vi en begränsning i mottagandet för elever som har en intellektuell funktionsnedsättning och en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom autism.
Utbildningen i den anpassade grundskolan är anpassad efter varje elevs förutsättningar och behov. Den ska ge kunskaper och en god grund för att kunna delta aktivt i samhället. Den ska också bidra till personlig utveckling och social gemenskap. I den anpassade grundskola kan eleven läsa ämnen eller ämnesområden, eller en kombination av dessa. (Skolverket)
Vi erbjuder anpassad grundskola vid:
> Balderskolan, årskurs 1–9
> Lunaskolan Bromma, Resursskola årskurs 1–9
> Svedenskolan Bergshamra, Resursskola årskurs 1–9
Vår anpassade gymnasieskola är särskilt anpassat för elever som har en intellektuell funktionsnedsättning. Vi arbetar aktivt för att upprätthålla en tydlig struktur och tar ansvar för att skapa trygga, lugna och inspirerande lärmiljöer. Vi arbetar aktivt med att hitta balansen mellan anpassning och utmaning för att utveckla elevernas styrkor och skapa bästa förutsättningar för lärande. Vi har små undervisningsgrupper med hög vuxennärvaro. Undervisningen följer den nationella läroplanen för den anpassade gymnasieskolan, Gysär13.
I ett nationellt program läser eleverna 2 500 poäng i olika ämnen och eleverna har rätt till en garanterad undervisningstid om 3 600 timmar fördelade på fyra år. De nationella programmen ska förbereda eleverna för ett yrkesliv och 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en arbetsplats är obligatoriskt.
Den garanterade undervisningstiden för individuella program är 3 600 timmar fördelade på fyra år. Utbildningen ska ge eleverna kunskaper för ett så självständigt och aktivt liv som möjligt samt för att kunna delta i samhällslivet. Innehållet på ett individuellt program utformas utifrån varje individs behov och förutsättningar. Praktik kan förekomma om det anses gynnsamt för eleven.
Utbildningen i anpassade gymnasieskolan ska ge eleven möjlighet att utveckla sin förmåga att lära och att använda kunskaper, både självständigt och tillsammans med andra. Den ska också ge eleven en social gemenskap. Den anpassade gymnasieskolan är flexibel och utbildningen anpassas så att varje elev ska kunna utvecklas så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar och utbildningens mål.
Anpassade gymnasieskolan är en fyraårig utbildning som vänder sig till elever som är mellan 16 och 20 år och som har en intellektuell funktionsnedsättning eller en förvärvad hjärnskada. Anpassade gymnasieskolan består av nationella program och individuella program. Utbildningen kan leda till arbete eller fortsatta studier på komvux eller folkhögskolor. (Skolverket)
Vi erbjuder anpassad gymnasieskola vid:
> Balderskolan
> Häggviks Gymnasium
> Svedenskolan Bergshamra
Vår resursgrundskola är särskilt anpassad för elever som har en neuropsykiatrisk diagnos inom autism. Vi arbetar aktivt för att upprätthålla en tydlig struktur och tar ansvar för att skapa trygga, lugna och inspirerande lärmiljöer. Vi arbetar aktivt med att hitta balansen mellan anpassning och utmaning för att utveckla elevernas styrkor och skapa bästa förutsättningar för lärande. Vi har små undervisningsgrupper med hög vuxennärvaro. Undervisningen följer den nationella läroplanen för grundskolan, Lgr22.
Utbildningen i grundskolan ska ge eleverna kunskaper och bidra till personlig utveckling för alla elever. Den ska förbereda eleverna för aktiva livsval, främja allsidiga kontakter och social gemenskap och ge en god grund för ett aktivt deltagande i samhällslivet.
En resursskola är en skola som begränsar sitt mottagande till elever som behöver särskilt stöd. Resursskolor är ofta små skolenheter som vanligen kännetecknas av anpassade lärmiljöer med små elevgrupper och hög personaltäthet. (Skolverket)
Vi erbjuder resursgrundskola vid:
> Svedenskolan Bergshamra, årskurs 1–9
> Lunaskolan Bromma, årskurs 2–9
> Lunaskolan Södra, årskurs 4–9
Vårt resursgymnasium är särskilt anpassat för elever som har en neuropsykiatrisk diagnos. Vi arbetar aktivt för att upprätthålla en tydlig struktur och tar ansvar för att skapa trygga, lugna och inspirerande lärmiljöer. Vi arbetar aktivt med att hitta balansen mellan anpassning och utmaning för att utveckla elevernas styrkor och skapa bästa förutsättningar för lärande. Vi har små undervisningsgrupper med hög vuxennärvaro. Undervisningen följer den nationella läroplanen för gymnasieskolan, Gy11.
I ett fullständigt nationellt program läser eleverna 2 500 poäng i olika ämnen, beroende på inriktning och fördjupning. Utbildningen på ett nationellt program läggs normalt över tre år. Möjligheten finns dock att förlägga utbildningen över längre tid.
Utbildningen i gymnasieskolan ska ge eleven en bred kunskapsbas och möjlighet att utveckla förmågor som problemlösning, kritiskt tänkande och kommunikation för att bli förberedd för vidare studier eller arbetslivet. Gymnasieskolan vänder sig till elever som är mellan 16 och 20 år. Det finns både yrkesprogram som förbereder eleven för ett yrke och högskoleförberedande program som förbereder för vidare studier på högskola eller universitet. Det finns också introduktionsprogram för elever som inte är behörig till ett nationellt program. Introduktionsprogrammet ska ge behörighet till ett nationellt program eller leda till arbete.
Vi erbjuder Resursgymnasium vid:
> Lunagymnasiet
Vårt fritidshem är särskilt anpassat för elever som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom autism och/eller en intellektuell funktionsnedsättning. Vi samverkar nära med vår skola och fritidshemmets verksamhet sker i samma lokaler och med samma pedagoger som under skoldagen. Vi individanpassar verksamheten och utgår från elevernas intressen. Undervisningen följer den nationella läroplanen för fritidshemmet, Lgr22.
Vår korttidstillsyn riktar sig till skolungdomar i våra skolor eller liknande skolverksamheter. Vi erbjuder ett brett utbud av aktiviteter och möjlighet till avkoppling utifrån ungdomarnas egna önskemål och behov. Vi har hög vuxennärvaro i verksamheten och arbetar aktivt för att bygga trygga och förtroende fulla relationer. Vår strävan är att ungdomarna ska ges möjlighet att utveckla befintliga fritidsintressen, prova på nya aktiviteter och få möjlighet till social samvaro.
Korttidstillsynen ska erbjuda en avkopplande och aktiv fritid i trygg miljö med goda vuxenförebilder. Den ska främja social gemenskap samt ge fysisk och psykisk stimulans.
Korttidstillsyn erbjuds när vårdnadshavaren tillfälligt behöver avlastning eller när skolungdomen själv behöver stöd för att klara av skolarbetet. Behovet av tillsyn kan variera mycket och måste därför kunna utformas på ett flexibelt sätt. Insatsen erbjuds före och efter skolans slut, under lovdagar, studiedagar och längre lov. (Inspektionen för vård och omsorg, IVO)
Ansökan till Korttidstillsyn görs via LSS handläggare i er hemkommun, kontakta oss gärna med frågor om ansökan.
Det är viktigt att varje skolungdom har ett tryggt och trivsamt boende. Med omtanke, engagemang och individuellt anpassat stöd ger vi ungdomarna möjlighet att utvecklas samt träna och förbereda sig för vuxenlivet, alltid utifrån deras individuella förutsättningar och behov. Vi arbetar aktivt för att bygga trygga och förtroende fulla relationer till ungdomarna som bor hos oss, vi vill att de ska känna att vi vuxna finns som stöd när de behöver.
Alla ungdomar har ett eget rum samt tillgång till flera gemensamhetsutrymmen. Boendet är alltid öppet och bemannat dygnet runt årets alla dagar.
Vi har ett nära samarbete med skolan där ungdomen går och finns som stöd för att fullgöra skolgången.
Bostad med särskild service för barn eller ungdomar ska vara så lik ett hem som möjligt. Därför bör endast ett litet antal barn eller unga bo tillsammans och bostaden bör ligga i ett vanligt bostadshus och inte i direkt anslutning till andra verksamheter enligt LSS eller socialtjänstlagen (SoL).
Barnen och ungdomarna ska kunna bo kvar i bostaden med särskild service så länge deras skolgång pågår. Insatsen är ofta aktuell när skolan finns på annan ort än familjens bostadsort. (Inspektionen för vård och omsorg, IVO)
Ansökan till Ungdomsboende görs via LSS handläggare i er hemkommun, kontakta oss gärna med frågor om ansökan.
Inom vår dagliga verksamhet erbjuder vi fler olika inriktningar utifrån brukarens förutsättningar och behov. Det kan vara allt från aktiviteter som stimulerar sinnena, till arbetsuppgifter inom serviceområdet. Vi erbjuder även en arbetsinriktning där brukaren är ute på arbetsmarknaden.
Vi fokuserar på faktorer som främjar hälsa och ett meningsfullt liv för våra brukare och erbjuder individanpassad sysselsättning samt olika gemensamma friskvårdsaktiviteter. Vi skapar förutsättningar för delaktighet i det sociala livet genom meningsfull sysselsättning och social stimulans. Med omtanke, engagemang och individuellt anpassat stöd arbetar vi för att brukarna ska bli så aktiva, delaktiga och självständiga som möjligt. Vi arbetar utifrån brukarens individuella behov och önskemål för att hitta lämpliga aktiviteter.
Insatsen kan innehålla både aktiviteter med habilitering och mer produktionsinriktade uppgifter. Daglig verksamhet är inte en anställningsform och arbetet är inte avlönat. Däremot kan det syfta till att utveckla den enskildes möjlighet till ett förvärvsarbete.
Insatsen riktar sig till personer som tillhör personkrets 1 och 2, det vill säga personer som har en intellektuell funktionsnedsättning, autism eller ett autismliknande tillstånd och personer med ett betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter en hjärnskada i vuxen ålder. (Inspektionen för vård och omsorg, IVO)
Ansökan till Daglig verksamhet görs via LSS handläggare i er hemkommun, kontakta oss gärna med frågor om ansökan.